OKAMOTO Yoko
   Department   Hiroshima shudo University  The Faculty of Health Sciences
   Position   Professor
Language English
Publication Date 2012/07
Type Other works
Title Dynamic characteristics of baby food and dietary education for the weaning period
Contribution Type Co-Authored Publication
Journal Abstracts Book Research Papers ⅩⅩⅠⅠ
Journal TypeAnother Country
Publisher World Congress International Federation for Home Economics 〔Melbourne, Australia〕
Volume, Issue, Pages pp.198
Author and coauthor Y. Okamoto, K. Yoshida 共著
Details 保育所や家庭内で手作りされている離乳食および市販ベビーフードの物性を測定し、市販ベビーフード使用の際の問題点を明らかにした。手作り離乳食と市販離乳食の力学的特性を比べると、手作り離乳食の方が市販離乳食より、粘性率や破断応力値が大きく、「硬い」ことが示された。とくに離乳9か月頃になると、市販離乳食は、手作りのものに比べて、非常に軟らかく、噛む力をつけるには、好ましくないと考えた。
[担当部分:研究計画立案,実験,総括を担当]