OKAMOTO Yoko
Department Hiroshima shudo University The Faculty of Health Sciences Position Professor |
|
Language | English |
Publication Date | 2004/08 |
Type | Articles |
Title | Change in Gustatory Sensitivity after an Oral Application of the Taste Modulator, Gymnema sylvestre,R. Br. (査読付) |
Contribution Type | Single-Authored Publication |
Journal | Journal of Home Economics of Japan |
Journal Type | Japan |
Publisher | The Japan Society Home Economics |
Volume, Issue, Pages | Vol.55(No.8),pp.617-622 |
Number of pages | 6 |
Details | 味変容物質であるGymnema sylvestreを用いて,甘味物質に対する感受性について,その抽出液を味わった前と後を比べ,どのような相異がみられるのか,全口腔・下降系列極限法によって調べた。全被験者のうち50%の者が識別可能な濃度をプロビット法によって求めた。Gymnema sylvestre抽出液を味わった後の甘味感受については,ある限度以下の濃度では,これまでの研究者が述べているように,あたかも純水を飲んでいるかのようであったが,ある限度を超えた濃度では,甘味を識別可能であった。この結果は、調理科学領域における「味の変調効果」に関する研究に貢献するものである。 |