OKAMOTO Yoko
   Department   Hiroshima shudo University  The Faculty of Health Sciences
   Position   Professor
Language English
Publication Date 2004/08
Type Other works
Title Methods Used by Islanders to eat fish and shellfish in the Setonaikai Inland Sea ― A Survey in Oogaki- cho, Hiroshima Prefecture ―
Contribution Type Co-Authored Publication
Journal IFHE 2004 Post-Congress on Japanese Food Culture
Journal TypeJapan
Publisher The Japan Society of Cookery Science
Volume, Issue, Pages pp.67-68
Number of pages 2
Author and coauthor Y. Okamoto, H. Okuda 共著
Details 瀬戸内海の島に暮らす人々の魚介類の食され方について明らかにすることを目的とし、広島県佐伯郡大柿町に在住する女性15名を対象にヒアリングを行った。出現頻度の高い魚介類は、かたくちいわし、さより、たちうお、このしろなどであった。これらは瀬戸内海で漁獲されるデータ(独立法人水産総合研究センター)とよく一致し、特に小魚類が食されていることがわかった。大柿町で食卓に出現する魚介類料理を再現してもらい調理法等を聞き書きし、食の背景を考察した。
[担当部分:研究計画立案、調査、論文執筆を担当]