OKAMOTO Yoko
   Department   Hiroshima shudo University  The Faculty of Health Sciences
   Position   Professor
Language English
Publication Date 2004/08
Type Other works
Title Food Culture of Eating Wani (Shark) in Hiroshima
Contribution Type Co-Authored Publication
Journal IFHE 2004 Post-Congress on Japanese Food Culture
Journal TypeJapan
Publisher The Japan Society of Cookery Science
Volume, Issue, Pages pp.69-70
Number of pages 2
Author and coauthor H. Okuda, Y. Okamoto 共著
Details 広島県備北地方で食されているワニ(サメ)について、広島県比婆郡に在住の女性にワニ料理を再現してもらい、調理法等を聞き書きし、さらに文献でも調べ、 ワニの食文化的背景を明らかにした。また、 広島県下14地域171名に魚介類利用の質問紙調査を行った結果では、総記載料理数4,685であり、そのうち、ワニ料理の出現は三次市で9件、庄原市で5件、甲奴郡上下町で2件みられ、いずれも備北周辺であり、他の地域ではみられなかった。
[担当部分:研究計画立案、調査、論文執筆を担当]