OKAMOTO Yoko
Department Hiroshima shudo University The Faculty of Health Sciences Position Professor |
|
Language | English |
Publication Date | 2004/08 |
Type | Other works |
Title | Food Culture of Eating Wani (Shark) in Hiroshima |
Contribution Type | Co-Authored Publication |
Journal | IFHE 2004 Post-Congress on Japanese Food Culture |
Journal Type | Japan |
Publisher | The Japan Society of Cookery Science |
Volume, Issue, Pages | pp.69-70 |
Number of pages | 2 |
Author and coauthor | H. Okuda, Y. Okamoto 共著 |
Details | 広島県備北地方で食されているワニ(サメ)について、広島県比婆郡に在住の女性にワニ料理を再現してもらい、調理法等を聞き書きし、さらに文献でも調べ、 ワニの食文化的背景を明らかにした。また、 広島県下14地域171名に魚介類利用の質問紙調査を行った結果では、総記載料理数4,685であり、そのうち、ワニ料理の出現は三次市で9件、庄原市で5件、甲奴郡上下町で2件みられ、いずれも備北周辺であり、他の地域ではみられなかった。
[担当部分:研究計画立案、調査、論文執筆を担当] |