OKAMOTO Yoko
   Department   Hiroshima shudo University  The Faculty of Health Sciences
   Position   Professor
Language English
Publication Date 2004/08
Type Other works
Title An examination of factors that influence sensitivity to gustatory stimulation
Contribution Type Single-Authored Publication
Journal Research and Practitioners’ Paper Abstracts 20th IFHE World Congress 2004(Kyoto)
Publisher International Federation for Home Economics
Volume, Issue, Pages pp.166
Details 味の感じ方には、物理的、化学的、生理的因子など多くの要因が影響を及ぼすと考えられる。今回は、味覚修飾物質であるギムネマシルベスタを用いて味の感じ方の相異を調べた。ギムネマシルベスタ抽出液を味わった後のガラクトオリゴ糖、ラクチュロース、ラフィノース等の約25種の甘味物質に対する閾値は、 味わう前のそれらに比べ、に高い値を示した。また、酸、塩、苦、うま味物質では、ギムネマシルベスタ抽出液を味わう前と後の閾値間には、いずれも差が認められなかった。