OKAMOTO Yoko
Department Hiroshima shudo University The Faculty of Health Sciences Position Professor |
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Language | English |
Publication Date | 2008/07 |
Type | Other works |
Title | The effects of food hydrocolloids addition on the sensory evaluation of sweet and salty tastes |
Contribution Type | Co-Authored Publication |
Journal | Abstracts Book Research Papers ⅩⅩⅠ |
Journal Type | Another Country |
Publisher | World Congress International Federation for Home Economics 〔Lucerne, Switzerland〕 |
Volume, Issue, Pages | pp.142 |
Author and coauthor | Y. Okamoto, K. Yoshida 共著 |
Details | 粘性をつける材料として、ハイドロコロイドのうち、バレイショデンプを選び、デンプンを添加した甘味・塩味試料について、甘味ならびに塩味の感じ方について調べた。ゾル試料とゲル試料では、味強度に有意差の認められたグループ間が多かった。ゾルとゲルの間では、味強度の差が大きいことが示された。スクロース試料については破断応力を測定し、ゾルからゲルへ移るとき、顕著な破断応力の上昇が認められた。
[担当部分:研究計画立案,実験,総括を担当] |