OKAMOTO Yoko
   Department   Hiroshima shudo University  The Faculty of Health Sciences
   Position   Professor
Language English
Publication Date 2008/07
Type Other works
Title The effects of food hydrocolloids addition on the sensory evaluation of sweet and salty tastes
Contribution Type Co-Authored Publication
Journal Abstracts Book Research Papers ⅩⅩⅠ
Journal TypeAnother Country
Publisher World Congress International Federation for Home Economics 〔Lucerne, Switzerland〕
Volume, Issue, Pages pp.142
Author and coauthor Y. Okamoto, K. Yoshida 共著
Details 粘性をつける材料として、ハイドロコロイドのうち、バレイショデンプを選び、デンプンを添加した甘味・塩味試料について、甘味ならびに塩味の感じ方について調べた。ゾル試料とゲル試料では、味強度に有意差の認められたグループ間が多かった。ゾルとゲルの間では、味強度の差が大きいことが示された。スクロース試料については破断応力を測定し、ゾルからゲルへ移るとき、顕著な破断応力の上昇が認められた。
[担当部分:研究計画立案,実験,総括を担当]