OKAMOTO Yoko
   Department   Hiroshima shudo University  The Faculty of Health Sciences
   Position   Professor
Language English
Publication Date 2008/07
Type Other works
Title The use of beans in Japan and their functionality
Contribution Type Co-Authored Publication
Journal Abstracts Book Research Papers ⅩⅩⅠ
Journal TypeAnother Country
Publisher World Congress International Federation for Home Economics 〔Lucerne, Switzerland〕
Volume, Issue, Pages pp.179
Author and coauthor K. Yoshida, Y. Okamoto and S. Tsurushin 共著
Details わが国では昔から豆類を日常食や行事食に使用してきたが、近年は食の欧米化にともないその消費量は減少している。豆類は栄養的にも食品の機能性の面からも優れている。今後の豆の消費拡大を目指して、現在日本での使用状況と豆料理について検討した。使用頻度の高い豆は大豆、小豆、いんげん豆の順であった。また豆類には血圧を降下させる働きがあるがいんげん豆がその効力が一番強く、すべての豆類で生豆よりゆで豆のほうがその効力が高かった。
[担当部分:調査を担当]