KUROTOBI Tomoka
   Department   Hiroshima shudo University  The Faculty of Health Sciences
   Position   Associate Professor
Language English
Publication Date 2023/11
Type Articles
Peer Review With peer review
Title Sensory analysis of sweetness in viscous solutions and gels with agar
Contribution Type Co-Authored Publication
Journal Journal of Sensory Studies
Journal TypeAnother Country
Volume, Issue, Pages e12891,pp.1-13
Author and coauthor Yoko Okamoto, Kenji Tayama, Tomoka Kurotobi, Yoshimi Watanabe
Details 寒天濃度0.025から0.60%の甘味粘性溶液と甘味ゲル計81試料を調製し,寒天を含まない参照溶液と甘味度を比較した。粘性溶液では,D-グルコース,スクロース,D-ソルビトールの計13溶液において,参照溶液に比べ有意に甘味度が高かった。粘性が極端に低い溶液の中には,参照溶液よりも高い甘味度を示したものがあり新しい知見である。寒天を含む甘味試料では,参照溶液に比べ,スクロース等の計47試料において有意に甘味度が低く,定説を支持した。