KIMURA Yasumi
   Department   Hiroshima shudo University  The Faculty of Health Sciences
   Position   Professor
Language English
Publication Date 2016/05
Type Articles
Peer Review With peer review
Title Dietary fiber intake and depressive symptoms in Japanese employees: The Furukawa Nutrition and Health Study
Contribution Type Co-Authored Publication
Journal Nutrition
Journal TypeAnother Country
Volume, Issue, Pages 32(5),pp.584-589
Author and coauthor Miki T, Eguchi M, Kurotani K, Kochi T, Kuwahara K, Ito R, Kimura Y, Tsuruoka H, Akter S, Kashino I, Kabe I, Kawakami N, Mizoue T.
Details 食物繊維は腸内微生物叢を通じて心的状態に有益な役割を持っているかもしれない。本研究では、食物繊維総量、水溶性、不溶性食物繊維、および食物繊維源と抑うつ症状との関連を検討した。対象者は勤労者1977名で、ロジスティック回帰分析を用いて潜在的交絡因子を調整したオッズ比を評価した。結果として、野菜・果物からの食物繊維は抑うつ症状と有意な負の関連が認められた。総食物繊維、水溶性、不溶性食物繊維、および穀物からの食物繊維は抑うつ症状との関連は認められなかった。野菜・果物からの高食物繊維摂取は、抑うつ症状の低下と関連しているかもしれない。