KIMURA Yasumi
   Department   Hiroshima shudo University  The Faculty of Health Sciences
   Position   Professor
Date 2018/12
Presentation Theme Dietary Factors for Preventing Sarcopenia in the Elderly Japanese Population
Conference 11th International SCWD Conference on Cachexia, Sarcopenia and Muscle Wasting(第11回悪液質・サルコペニア・筋肉消耗性疾患に関する国際会議)
Conference Type International
Presentation Type Speech (General)
Contribution Type Collaborative
Venue オランダ マーストリヒト(Hotel Crown Plaza Maastricht)
Publisher and common publisher Yasumi Kimura, Shuji Akagi
Details 高齢者が自立して健康に生活するために、要介護の要因となるサルコペニアを予防することは重要である。中でも食事は重要な位置を占めると考えられる。本研究ではサルコペニアを予防する食事に注目して検討を行った。結果として、豊富なたんぱく質とビタミンDの摂取がサルコペニアと負の関連、炭水化物の高摂取と総エネルギー摂取量低値がサルコペニアと正の関連を示した。十分なたんぱく質とビタミンDの摂取および適度な炭水化物摂取がサルコペニア予防に関与していることが明らかになった。